Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων
ΜΕΝΟΥ
Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων
Λαγοπάτη & Αταλάντης, Τρίπολη

Ζητάμε το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς να ανέβει ΑΜΕΣΑ στη διαβούλευση

Το σχέδιο νόμου που αφορά στα ζώα συντροφιάς ανακοινώθηκε εδώ και ένα μήνα με την κυβέρνηση να δημοσιοποιεί τα βασικά του σημεία και να υπόσχεται ότι θα ανέβει σύντομα σε διαβούλευση.

Έκτοτε μεσολάβησαν πολλά:

  1. Ένα μεγάλο μέρος της φιλοζωικής κοινότητας, στο οποίο και ανήκουμε, το καλωσόρισε αναγνωρίζοντας ότι κυμαίνεται στη σωστή κατεύθυνση και με μεγάλη αγωνία αναμένει να δεί ΟΛΕΣ τις διατάξεις στη διαβούλευση προκειμένου να τοποθετηθεί επ’ αυτών και να προτείνει βελτιώσεις τις οποίες σίγουρα επιδέχεται.
  2. Σχεδόν το σύνολο των κτηνιάτρων αντέδρασε αρνητικά θεωρώντας ότι δεν θα κατέχουν πλέον οι κτηνίατροι τον εποπτικό ρόλο που είχαν όσο η αρμοδιότητα παρέμενε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μάλιστα ως επιστημονικώς υπεύθυνοι δικαιούνται να έχουν για θέματα ευζωίας. Παρότι έχει ανακοινωθεί ότι δεν καταργούνται εν όλω οι επιτροπές κτηνιάτρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για ζητήματα που αφορούν σε ζωονόσους και ευζωία όσο το νομοσχέδιο δεν ανεβαίνει στη διαβούλευση δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα.
  3. Τεράστιες αντιδράσεις υπήρχαν και από κυνηγούς και κτηνοτρόφους. Λογικό. 1 στα 3 αδέσποτα προέρχονται από εκείνους και τις ανεξέλεκτες γέννες των σκύλων εργαλείων τους.
  4. Η γνωστή μειοψηφία φιλόζωων που βλέπει “εμπόρους” στις διαφανείς υιοθεσίες αδέσποτων ζώων από κατοίκους εξωτερικού κυριολεκτικά ξεσπάθωσε σε συκοφαντικά για τη φιλοζωική κοινότητα δημοσιεύματα. Δεν τους απασχολούν προφανώς ούτε οι παράνομοι έμποροι της χώρας μας που πουλούν κουτάβια έναντι 200 ευρώ χωρίς καμία άδεια ούτε η τεράστια αισχροκέρδια από παράνομες αγγελίες πώλησης ζώων στο εσωτερικό. Στοχευμένα και συστηματικά ρίχνουν λάσπη σε κάτι που θα έπρεπε ΟΛΟΙ όσοι έχουν ελάχιστη ενσυναίσθηση να στηρίζουν δεδομένου ότι αποδεδειγμένα και με αριθμούς οι κατοικοι Ελλάδας ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΟΥΝ τα υπάρχοντα αδέσποτα. Για να το ξεκαθαρίσουμε ως οργάνωση είμαστε απολύτως υπέρ των υιοθεσιών που γίνονται από φυσικά πρόσωπα κατοίκους εξωτερικού με τη διαφάνεια του συστήματος TRACES που επιτρέπει την ιχνηλασιμότητα των ζώων και με συνεργασία φιλοζωικών οργανώσεων και Δήμων όπως ήδη συμβαίνει με επιτυχία σε αρκετές περιοχές στην Ελλάδα.
  5. Οι Δήμοι εξέφρασαν αντιρρήσεις με το επιχείρημα ότι θα επιβαρυνθούν σημαντικά χωρίς να διαθέτουν προσωπικό και υποδομές.
  6. Ενδιαιτήματα όπως το ΔΙΚΕΠΑΖ εκφράστηκαν αρνητικά και ιδιαίτερα για τον επαυξημένο ρόλο στη διαχείριση αδέσποτων ζώων που επιφυλάσσει το σχέδιο νόμου όπως έχει γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Επειδή όλοι οι παραπάνω φορείς ανεξαρτήτως απόψεων έχουν δικαίωμα να τοποθετηθούν ΕΠΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΥ και φυσικά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας έχει δικαίωμα να γνωρίζει τις θέσεις του καθενός και για αυτές να τον αξιολογήσει ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ.

Για να το πούμε απλά, τίποτα δεν είναι από μόνο του σωστό και λάθος αν δεν εξετάζεται μέσα στο πλαίσιο διατάξεων στο οποίο εντάσσεται. Και έτσι αποσπασματικά κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να τοποθετηθεί.

Ζητάμε εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση να πράξει αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε και να φέρει το σχέδιο νόμου στη διαβούλευση προκειμένου να διατυπωθούν επώνυμα ΟΛΕΣ οι θέσεις πολιτών και φορέων.

Επικοινωνήστε μαζί μας για επιπλέον πληροφορίες.